Jelenlegi hely

Hogyan működik a műholdas internet?

Hogyan működik a műholdas internet?Ha internetelérésről van szó, akkor legtöbb embernek a vezetékes internet jut eszébe a szolgáltatásról, ugyanis legtöbben valamilyen vezetéken keresztül kapják az internetet. Olyan helyeken azonban, ahol nincs kiépítve a vezetékes internet, egyéb alternatívák után kell nézni. Az egyik ilyen a műholdas internet.

Műholdas internet esetén is ugyanolyan az otthoni helyi hálózat, mint egyéb esetekben. Ez azt jelenti, hogy az otthoni eszközök egy otthoni routerhez csatlakoznak vezetékkel vagy anélkül. A különbség az lesz, ahogy az otthoni hálózat össze van kötve a világhálóval, itt jönnek ugyanis képbe a műholdat internet sajátosságai.

A router egy közeli antennához van csatlakoztatva, hasonlóan, mint pl. a műholdas televízió szolgáltatáshoz, annyi a különbség, hogy internet esetén kétirányú kommunikációra van szükség, ugyanis nem csak letölteni szeretnénk, hanem adatokat is kell tudni küldeni.

Az antenna műholddal kommunikál, információt (pl. kérést) küld felfelé, amikor pedig adatot kapunk, akkor a műhold továbbítja azt az antennánkra.

A műholdas internet tehát olyan helyeken is kiépíthető, ahol nincs vezetékes internet szolgáltatás. Segítségével nem kell vezetékkel a központokra csatlakozni, hanem a műholdas kapcsolattal ez megoldható könnyedén. Sebességben persze nem tudja ez a technológia felvenni a versenyt az optikai kábeles internettel, de ma már elég gyors internet kapható műholdas technológiával is mindennapi használathoz.