Jelenlegi hely

Mennyi az ideális irodai hőmérséklet?

Mennyi az ideális irodai hőmérséklet?A nyári irodai munkavégzés során gyakori kérdés szokott lenni a dolgozók között, hogy hány fok legyen az irodában. Először akkor merül fel, ha pl. nincs klíma sem, hogy mikor van olyan idő, ami nagy melegnek számít, mikor lehet szólni a főnöknek, hogy ideje lenne egy klímát beszerezni. Ha van már klíma, akkor pedig meg kell egyezni abban, hogy mennyire legyen beállítva.

Az előírások szerint a nyári időszakban az irodai hőmérsékletet 21 és 24 fok között kell tartani, magasabb is lehet ugyan, de akkor pihenőidőket kell kiadni a dolgozóknak. A 21 fok azonban pl. a teljesítmény szempontjából nem ideális, sokan túl hidegnek találják ezt, ami miatt a teljesítményük is visszaesik. A teljesítmény szempontjából általában inkább a 24 foknál is kicsit melegebb, 25-26 fok az ideális, különösen akkor, ha kint is nagyon meleg van. Ilyenkor arra is kell ügyelni, hogy ne legyen hatalmas különbség a külső és a belső hőmérséklet között, mert az megterhelő lehet az emberi szervezet számára.

A túl meleg sem jó persze, mert nagyon melegben ugyanúgy csökken a dolgozók teljesítménye.

Az elszabaduló energiaárak miatt persze most már sok esetben nem csak azt kell figyelembe venni, hogy a dolgozóknak mi az ideális hőmérséklet, hanem azt is, hogy az mennyire terheli meg a pénztárcát. Érdemes emiatt olyan klíma készüléket vásárolni, amely kevesebb áramot fogyaszt, még akkor is, ha a klíma ára magasabb lesz emiatt.