Jelenlegi hely

Milyen cégkivonatok léteznek?

Milyen cégkivonatok léteznek?Cégkivonatra szinte nap mint nap szükség van egy cég életében, ugyanis a legtöbb teendőhöz, ügyintézéshez mellékelni kell a cégkivonat valamelyik típusát. Ezeket a cégkivonat típusokat fogjuk bemutatni, hogy el tudd dönteni, melyikre van szükséged.

A legnépszerűbb választás a hiteles elektronikus cégkivonat, ugyanis a legtöbb helyen elfogadják, ez a legolcsóbb típus, és email útján hozzá lehet jutni. Ha az elfogadás helyén nincs pontosítva a cégkivonat formája, akkor valószínűleg a hiteles cégkivonat megfelelő lesz.

A másik népszerű típus a közhiteles cégkivonat. Közhiteles cégkivonatot két esetben érdemes igényelni, ha kizárólag ezt fogadják el, vagy, ha nem tudjuk, hogy melyik hitelesítési szintre van szükség, ugyanis a közhiteles cégkivonat a legmagasabb hitelesítést jelenti. Közhiteles cégkivonat nem létezik elektronikus formában, papír alapú dokumentumról van szó.

Létezik olyan típus is, amely fizikai formában nem létezik, hanem csak elektronikus formában van, ez pedig az e-hiteles, más néven es-3-as cégkivonat. Az es-3 a fájl formátumát jelenti, megnyitásához egy ingyenes programra van szükség. Az e-hiteles cégkivonat elektronikus aláírással van hitelesítve, akkor érdemes ilyen típusú cégkivonatot beszerezni, ha biztosan elfogadják a felhasználás helyén.

A legkönnyebb dolgunk külföldi felhasználás esetén van, ugyanis ilyen esetben Apostille-cégkivonatot kell beszereznünk. Az Apostille-cégkivonat kifejezetten külföldre kell, és egy felülhitelesítéssel rendelkezik, melyhez szükség van igénylés előtt a felhasználási ország megadására is.