Jelenlegi hely

Tűzoltó készülék használat és tűzoltás

Tűzoltó készülék használat és tűzoltásA piros tűzoltó készülékekkel valószínűleg mindenki találkozott már, szinte minden épületben megtalálhatók, nem véletlenül persze, mert a legtöbb helyen kötelező is lenni tűzoltó készüléknek. Azzal viszont sokan nincsenek tisztában, hogy mihez kell velük kezdeni tűzesetkor.

Még a tűz oltásának megkezdése előtt azonnal értesíteni kell a tűzoltókat, mivel a nagyobb tüzek oltását már nem lehet a kihelyezett tűzoltó készülékekkel, poroltókkal eloltani teljesen.

Ideális esetben ismerjük a különböző tűzosztályokat, mert ezek alapján lehet meghatározni, hogy milyen típusú készüléket lehet alkalmazni. A legnépszerűbbek a poroltók, melyekkel általában elektromos tüzeken kívül mindent lehet oltani. Emiatt általában poroltókat kell a legtöbb helyen kihelyezni.

Maga a tűzoltó készülék használata viszonylag egyszerű. Minden készülék oldalán le van írva, hogy mit kell vele csinálni, persze tűz esetén nem igazán van idő olvasgatni. Lássuk, hogy hogyan is kell használni egy tűzoltó készüléket.

Az első lépés a biztosítószeg kihúzása, ez biztosítja, hogy a készülék alap állapotában ne lépjen működésbe. A tűzoltó készülék rendelkezik egy szórócsővel, ezt kell a tűzre irányítani, ezen fog ugyanis kijönni az oltóanyag. Ha a tűzre van irányítva a cső, akkor a marokszelep lenyomásával lehet az oltást megkezdeni. Érdemes szakaszosan működtetni, hogy végig megfelelően lehessen irányítani az oltóanyagot.